Witamina k2 i inne minerały w treningu

ymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy widząc nieprzyc

Dodane: 27-08-2016 12:05
Witamina k2 i inne minerały w treningu Witaminy w treningu są tak samo ważne jak białka i zróżnicowana dieta. Warto poszukać .

Historia wieloboju kulturystycznego

Wielobój kulturystyczny był oryginalną dyscyplina sportową, wymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy widząc nieprzychylną postawę władz wobec kulturystki jako takiej, tj. dyscypliny "zgniłego Zachodu", oraz pragnąc aby umięśniona sylwetka stała się jednym z elementów szerszego ruchu sportowego, dążącego do wypracowania ogólnej sprawności, siły i ładnego wyglądu człowieka (tzw. "polska szkoła kulturystyki"), wymyślili dyscyplinę wielobojową, która oprócz klasycznej kulturystki zawierała również boje siłowe i gimnastykę sprawnościową.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielobój_kulturystyczny


Dieta proteinowa

Dieta proteinowa ? dieta odchudzająca, której główną zasadą jest jest zwiększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów.

Najsłynniejsza dieta proteinowa to tzw. dieta Dukana, znana też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) autorstwa byłego1 lekarza Pierre'a Dukana. Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta ta jest krytykowana przez wielu dietetyków jako wyjątkowo szkodliwa m.in. dla nerek i wątroby2; kwestionowane są też kompetencje samego Dukana3.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_proteinowa


O witaminie K w encyklopedii internetowej

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K



© 2019 http://paragliders.lebork.pl/